Viime vuosina niin Eu­roo­pas­sa kuin Suo­mes­sa­kin on ha­vah­dut­tu yhä enemmän kuolaimen vai­ku­tuk­ses­ta hevosen suuhun. EquiBee™ Bit Balm haluaa osaltaan vaikuttaa hevosten suun ter­vey­teen ja saada hevosten omistajat seu­raa­maan hevosen suun terveyttä sään­nöl­li­sem­min.

Kuolaimella on historiassa pitkät perinteet. Oli kyseessä sitten ratsastuskoulu tai olympiatason kilpailut, hevosilla useimmiten on kuolaimet suussa. Suomen ratsastajainliiton (SRL) kouluratsastuksen kilpailusäännöissä on maininta kuolainten käytöstä jo helpoimmista luokista alkaen. Myös ravikilpailuissa kuolain on pakollinen varuste. Kuolaimen käyttö perustuu paineen säätelyyn yhdessä turparemmin kanssa. Turparemmi auttaa kuolaimen tasapainotuksessa ja vahvistaa painetta. Kuitenkaan aina suitset kuolaimineen eivät ole oikotie onneen. Välillä törmätään ongelmiin, jotka saatetaan havaita vasta kilpailupaikalla eläinlääkärin tarkastuksen yhteydessä. Tyypillisiä kuolainten aiheuttamia vaurioita ovat suupielen haavaumat ja poskihampaiden kuluma. On siis selvää, että suitset kuolaimineen tulisi olla aina oikein mitoitettu. Tämän lisäksi hevosesta huolehtivan on syytä tarkkailla hevosen suuta säännöllisesti ja eläinlääkärin toimesta hampaiden hoitoa on tehtävä 6-12 kk:n välein hevosesta riippuen. 

white horse running on grass field

Hevoset ovat erilaisia ja oikein sovitettuna kuolaimet toimivat hyvin hoidetulla suulla ilman ongelmia. Tärkeää onkin, että kuolaimia vaihdellaan jotta paine ei kohdistu aina samaan kohtaan. Lisäksi erilaisilla suitsilla voi vaikuttaa paineen kohdistumiseen. Myös kuolaimettomia päiviä olisi hyvä tarjota hevoselle. Hevosta käsittelevän täytyy olla riittävän ammattitaitoinen ja vasta-alkajan täytyisi harjoitella ammattilaisen valvonnan alla. Kuolaimilla tai ohjien välityksellä ei tule missään tilanteessa rangaista hevosta. 


Ota tavaksi Bit Balm- hetki ennen suitsimista, tarkista suu ja suitset aina rasvauksen yhteydessä!

Horse #1

Yh­teys­tie­dot

Maatalousyhtymä Könnö

lemmikit@konnonmaatila.fi

+358449778256


Sinua saattaa myös kiin­nos­taa

© 2020 EquiBee ™